Zandstralen: donkere meubels licht maken


 

Door een meubel te laten zandstralen krijgt het hout een natuurlijke uitstraling.  Een complete behandeling bestaat uit drie delen die afzonderlijk uitgevoerd kunnen worden naargelang de wens.

 

Zandstralen Meubels

 

1: Zandstralen


De techniek van het zandstralen zorgt er voor dat de verf, vernis of beits van het meubel verwijdert wordt. Ook meubelen met houtsnijwerk, waar schuren alleen moeilijk zou zijn kan je door zandstralen gemakkelijk reinigen. Bij zandstralen komt een zekere vakkennis te pas die betrekking heeft tot de verschillende houtsoorten. De meeste meubelen zijn uit hardhout zoals eik en beuk. Deze houtsoorten lenen zich goed tot het zandstralen en geven een mooi resultaat. Verder zijn er de zogenaamde zachte houtsoorten zoals grenen, vurenhout e.d. Deze houtsoorten kunnen ook gezandstraald worden maar zullen een grover, dieper nervenpatroon vertonen. Dit kan ook handig zijn, bij toepassingen van architectonisch beton waar de uitgestraalde planken gebruikt worden als bekisting voor het beton.

 

zandstralen meubels

 

2: Schuren


Na het zandstralen heeft het hout een ruwe structuur. Om een fijn resultaat te verkrijgen dient het hout geschuurd te worden. Na het schuren heeft het hout terug zijn natuurlijke look. Hieronder een vb. Van een gezandstraalde deur uit eikenhout. Het linkerpaneel van de deur is geschuurd, er is duidelijk te zien wat schuren met het hout doet: de mooie houtstructuur komt volledig terug aan het licht.

 

zandstralen deur

 

3: Behandelen

Oliën

Er bestaat een brede keuze aan afwerkingsoliën op de markt. Hier wordt meestal gekozen voor een olie met een witten tint om daarna een afwerkingsolie aan te brengen.Het oliën geeft meestal een natuurlijker effect dan een vernis omdat de olie in het hout dringt. Het hout wordt eerst vakkundig opgeschuurd alvorens de olie aangebracht wordt.

De combinatie zandstralen en oliën geeft een karaktervol effect. Het pigment dat met de olie gemengd is trekt in de nerven van het opgeruwde hout en accentueert het mooie karakter dat hout in zich heeft.

 

 

 
 

Zandstralen Meubels

zandstralen van meubelen

 
 

 

Beitsen

Een andere veel voorkomende afwerkingsmethode is beitsen. Eerst wordt het meubel voorzien van een lichte beits om daarna een kleurloze, matte vernis toe te passen.

 

 
 

zandstralen meubels

zandstralen van meubels

 
 

 Door het zandstralen komen de nerven iets in het hout te liggen, de beits accentueert dit door in de nerven te dringen.

 

 
 

Zandstralen, beitsen